Heimtextil Trends 24/25: New Sensitivity Fokus på textil transformation

"New Sensitivity" är temat på Heimtextil Trends 24/25, där inställningen till trenden visar vägen till en känsligare värld av textilier: Den växtbaserade produktionen av textilier, stöd för textilkretslopp genom teknik och biokonstruerad användning av naturliga ingredienser. Dessutom kurerar Future Materials regenerativa material och design.

Foto: Heimtextil

Progressiv temainställning och spektakulära iscensättningar för alla textilproffs som vill utöka sina kunskaper: det är vad Heimtextil Trends står för. Efter förra årets fokus på cirkulära lösningar fokuserade Heimtextil Trends 24/25 denna gång på transformativa textila innovationer.

"New Sensitivity" fokuserar på innovationer och förändringar i textiliernas sammansättning utöver de estetiska aspekterna.

"Det handlar om känslighet, och om att ta hänsyn till påverkan på miljön när man fattar ett beslut eller skapar en produkt. Att förstå hur naturliga ekosystem fungerar och att prioritera balans som standard är nyckeln", säger Anja Bisgaard Gaede, grundare av danska SPOTT trends & business. Anja ligger bakom trenden på Heimtextil och hon berättar vidare att hänsyn, syfte och respekt är en del av trenden där just färgerna spelar en viktig roll.

Foto: Heimtextil

Hur översätts New Sensitivity till något konkret i livsstilsbranschen, och vad innebär det att ha ett lyhört förhållningssätt till design och produkter? du kanske frågar. Samtidigt som artificiell allmän intelligens (AGI) i hög grad förändrar den tid vi lever i.

Men AGI har potential att producera innovativa lösningar och hjälpa till att tackla betydande utmaningar – även inom textilindustrin. Men AGI kan också ha motsatt effekt på samhället. Därför behöver AGI New Sensitivity-tänket som hjälper till att förenkla komplexitet, utöka kreativiteten och hitta nya, osynliga lösningar, även inom textilvärlden.

De fyra trendriktningarna som arbetar med är:

Växtbaserad:

Det gäller textilier gjorda av växtgrödor eller växtbiprodukter.Växtbaserade textilier innebär att fibrerna kommer från något som växer snarare än att vara syntetiskt framställt. Den hållbara fördelen med växtbaserade textilier är att deras ursprung är naturligt och att de därför bättre kan återvinnas i befintliga ekosystem.

Foto: Heimtextil

De kan delas in i två grupper. Den första gruppen textilier är gjord av växtgrödor. Nya resistenta grödor som kaktus, hampa, abaca, tång och gummi erbjuder nya hållbara textillösningar. På grund av mekanisk utvinning kan de växa trots klimatförändringar och kräver färre kemikalier i sin utveckling.

Den andra gruppen består av textilier gjorda av vegetabiliska biprodukter, som är överblivna råvaror från produktionen, som banan, oliv, persimon och hampa.

Teknologisk:

Teknik och tekniska lösningar som förvandlar textilier. Tekniken kan stödja omvandlingen av textilier genom användning av olika metoder: återanvändning och återanvändning av textilier, textilkonstruktion och textildesign.

På grund av årtionden av produktion är textilier nu ett material som finns i överflöd. Utveckling av tekniker för återvinning av textilavfall och metoder för återvinning av textilier ökar den cirkulära användningen av befintliga textilier.

Foto: Heimtextil

Dessutom kan gamla textila konstruktionstekniker också leda vägen till hållbara lösningar: till exempel ger användningen av stickteknik för möbelklädsel mindre tygavfall; Alternativt tillåter vävtekniken att skapa flera färger med bara några få färgade garner.

Textile Design Thinking är en annan metod som tar itu med kritiska frågor som energiförbrukning och hållbarhet hos naturfibrer och förbättrar dessa genom teknisk textilutveckling.

Biokonstruerad:

Konstruerad för att förbättra. bioberoende och biokonstruerade textilier representerar i viss mån en fusion mellan växtbaserade och tekniska textilier. Bioteknik överbryggar klyftan mellan natur och teknik och förändrar hur textilier tillverkas.

De kan också delas in i två riktningar: helt biokonstruerade och biologiskt nedbrytbara textilier. Naturinspirerade strategier används i produktionen av helt biokonstruerade textilier. Istället för att odla växter och utvinna deras fibrer tillverkas textilier av protein, kolhydrater eller bakterier i majs, gräs och rörsocker. Tillverkningen innebär en biomolekylär process som skapar filament som görs till garn.

Foto: Heimtextil

Den hållbara fördelen med biotekniska textilier är att de kan ha några av samma funktionaliteter som syntetiskt framställda textilier, samtidigt som de är biologiskt nedbrytbara på grund av sitt naturliga ursprung. Biologiskt nedbrytbara fibrer kan läggas till konventionella textilier som polyester för att förbättra de konventionella textiliernas förmåga att återgå till material som finns i naturen och därmed bryts ned biologiskt i naturliga miljöer som vatten eller jord.

Även om de inte är 100 procent. biologiskt nedbrytbara, kommer dessa bioförstärkta textilier att brytas ned till 93 procent. jämfört med konventionella textilier.

Nya färgkombinationer

Ett känsligt förhållningssätt till färgmetoder uttrycks av en dynamisk men subtil färgpalett skapad av naturliga pigment som härrör från jorden. Traditionella färgningsprocesser förs till nästa nivå genom innovativ bioteknologisk teknologi.

I jakten på att skapa färger som väcker känslor samtidigt som vi respekterar våra värderingar för att skydda miljön, ser vi färgbakterier växa och generera nyanser av stor rikedom och djup.

Foto: Heimtextil

Denne nye følsomheten inkluderer aksept av naturlige fargeflyter, ettersom farger kan falme over tid eller forvandles til nye fargekombinasjoner.

Fargekombinasjonene til Heimtextil Trends 24/25 er inspirert av naturlige farger avledet fra avokadofrø, alger, levende bakterier, antikke pigmenter som rå sienna og biokonstruert indigo og cochenille.

Anja har denne gangen fokusert på fire hovedfarger:

  • En rødlig rosa nyanse
  • En grønnaktig nyanse inspirert av alger
  • En brunaktig dempet nyanse
  • En lett sandtone

Og samtidig presenterer hun et fargekort som spenner over en rekke nyanser av grønne, blå, rødlige og naturlige toner.

Den svarte komponenten i de fleste farger gir mulighet for utstrakt bruk og et større utvalg av kombinasjoner. De sterke mettede aksentene vekker sansene våre og de løfter humøret vårt.

I kontrast er jordnøytrale farger også sett i forskjellige nyanser av grått, terra og til og med mørk lilla.

Anja Bisgaard Gade berättar om trenden på Heimtextil. Foto: Pia Finne

De brunaktiga nyanserna. Foto: Pia Finne

De grönaktiga nyanserna av alger. Foto: Pia Finne

De rödaktiga nyanserna. Foto: Pia Finne

De ljusa nyanserna av sand. Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Foto: Pia Finne

Relaterat innehåll

18.06.2024Designbase.se

Öar av välbefinnande

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

17.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Vem är Vinding Et Co?

14.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Rött december kul

14.06.2024Designbase.se

Formland-trenden: Ikigai – det som ger livet mening

14.06.2024Designbase.se

Gatsby och mamma i fokus på Formex kaféer

14.06.2024Designbase.se

Formland: Ett universum av upplevelser och en inspirationskälla

13.06.2024Designbase.se

3daysofdesign: Bredgade är fortfarande Bredgade

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023