Fina former från Fager

En funktionell serie ugnssäkra stengodskärl är höstens nyhet hos Steltonägda varumärket RIG-TIG. ”Stengods har en härligt mänsklig känsla jämfört med gjutjärn och terrakotta”, säger formgivaren Jens Fager.

Formgivaren Jens Fager visar upp nya stengodsserien Cook&Serve från RIG-TIG..

Formgivaren Jens Fager är utbildad kock med restaurangerfarenhet från både Oslo och Stockholm. Men han tröttnade på de sena arbetstiderna och bestämde sig för att sadla om. Ett år på folkhögskola ledde så småningom till Konstfack och en examen i inredningsarkitektur och möbeldesign.

Idag är han en av Skandinaviens mest intressanta formgivare med ett outtröttligt fokus på funktion och ett alldeles eget formspråk. Hans projekt spänner över allt från större inredningsuppdrag till små funktionella verktyg och uppdragsgivarna finns både i Sverige och på den internationella marknaden.

För några år sedan formgav han skålarna Mix-it för RIG-TIG, hans första projekt för det Steltonägda varumärket. Materialet var en miljövänlig blandning av plast och bambufiber och Jens gav skålarna en karaktäristisk vinklad kant som både fungerade som handtag och gjorde skålarna lätta att hälla ur. Formspråket och den lyckade kanten känns igen i nya Cook & Serve som lanserades på Formex i augusti: en serie ugnsfasta kärl jordfärgat stengods.

”Det är ett tåligt material och jag tycker att det har en härligt mänsklig känsla jämfört med grytor i gjutjärn och terrakotta. För mig är materialkänslan viktig, jag använder alltid redskap i trä när jag själv lagar mat,” berättar han när Designbase träffar honom på mässan.

Serien består av bunkar i tre storlekar, ugnsformar, fat och tallrikar i olika storlekar som också kan användas som lock.

”Jag ville få till en komplett serie som skulle kunna fungera både för en större familj och en mindre.”

Produkterna för RIG-TIG är typiska för Jens Fagers fokus på funktion. Oavsett om det gäller skålar, köksredskap, lampor eller stolar återkommer han hela tiden till frågan om produktens essens. Vad ska den tillföra? Hur kan den bli så funktionell som möjligt? Går det att addera ytterligare funktion?

Den funktionella ambitionen hindrar naturligtvis inte att hans produkter har ett eget uttryck. Det är någonting med proportionerna som ger dem en känsla av vilsam tyngd.

I serien Cook & Serve samspelar formspråket fint med stengodsets egen karaktär. Bunkarna, formarna och faten har en matt utsida men är blanka på insidan för att vara lätta att rengöra.

Jens berättar att designarbetet pågått i drygt ett år.

”Jag ville hitta ett alternativ till gjutjärn som inte heller var vitt och blankt. En genomgående tanke med mina produkter för RIG-TIG har varit att försöka minska antalet moment som behövs i matlagningen av respekt för allas tid. Formarna går till exempel att ta ut från ugnen och ställa direkt på bordet. Det svåra med keramik är att det händer så extremt mycket med materialet, det krymper cirka 30 procent från blött till bränt. För att bibehålla formen strävar man efter en design med jämn godstjocklek, vilket kräver en del arbete,” förklarar han.

Cook & Serve från tål mikrovågsugn och ugn upp till 260°.

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

13.05.2024BRIX DESIGN A/S

Sponsrad

Innovativa Isbrickformar

18.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Klassisk köksestetik från Södahl

17.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Blomsterbergs får kreativiteten att blomstra

16.04.2024Designbase.se

Hamonoya är en ny distributör för Patisse

15.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Stora 79NORD-nyheter från Morsø

11.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Kärnan i kvaliteten från HOLM

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023