Designklassiker från Rosti fyller 70 år
Sedan Sigvard Bernadotte och Acton Bjørn designade Margrethe-skålen för Rosti på 1950-talet har den karakteristiska blandningsskålen blivit en framträdande klassiker i kök runt om i världen. Att skålen är uppkallad efter den danska drottningen Margrethe II ger den naturligtvis en extra exklusiv touch.
1954 var prinsessan Margrethe av Danmark bara 13 år gammal och hade just blivit tronarvinge när hennes farbror Sigvard Bernadotte fick idén att döpa skålen efter henne. Han var delägare i den studio som Rosti samarbetade med för att designa det som skulle bli en prisbelönt dansk designikon. Sigvard Bernadotte bad det danska hovet om tillstånd att få använda prinsessans namn på skålen, vilket han fick. Margrethe-skålen är dock inte bara framstående på grund av sitt ursprung. Den är också framstående på grund av sin höga kvalitet och - inte minst - sin förmåga att gå i takt med tiden.
Ny kropp, samma själ
Margretheskålen har behållit sin ursprungliga design och materialval i sju decennier, men nu är det dags att presentera skålen i ett nytt återvinningsbart plastmaterial, Durostima®, som uppfyller det nödvändiga fokuset på återvinningsbara material. Det nya materialet har samma starka egenskaper som det tidigare materialet - och lite till. Skålen är nu ännu starkare och mer splittersäker, och den är till och med mikrovågs- och fryssäker.
Levande färger
Den nya Margrethe-skålen finns i tio färger och åtta storlekar, som kan köpas individuellt eller som olika set med matchande lock - inklusive i de iögonfallande nya färgerna Electric blue, Beetroot och Lavender. Kvalitet och funktionalitet är fortfarande i toppklass. Med sin halkfria bottenring och en praktisk hällpip är skålen stabil och lätt att arbeta med - och när du är klar kan Margrethe-skålen enkelt diskas i diskmaskinen. Och naturligtvis, som med alla Rosti-produkter, kommer den med 5 års garanti.
En världsberömd blandningsskål
Sedan Margrethe-skålen lanserades har den sålts i mer än 25 miljoner exemplar. Dessutom har skålen uppmärksammats av flera prestigefyllda design- och konstinstitutioner. Första gången var 1971 då den tilldelades ”Isenkræmmernes Designpris” följt av ”Danish Design Council's ID Award” 1985. I samband med detta lät Rosti tillverka en kopia av Margrethe-skålen i sterlingsilver av Georg Jensen Silversmiths, som en speciell gåva till drottningen. 2019 blev silverskålen en del av specialutställningen ”Worthy of a Queen” på Christiansborgs slott, där den ställdes ut tillsammans med andra av drottningens praktföremål.
På 1980-talet ställdes den ursprungliga blandningsskålen ut på Museum of Modern Art i New York, vilket förstärkte skålens status som ett litet konstverk. År 1997 firades den röda Margrethe-skålen också när den avbildades på danska frimärken, något som understryker dess plats i dansk designhistoria.
Margrethe-skålen är mycket mer än ett stycke historia. Med sitt nya material visar den sin förmåga att anpassa sig till tidens behov och utmaningar - samtidigt som den behåller sin tidlösa design, exceptionella kvalitet och praktiska funktionalitet, redo att leva vidare i generation efter generation.