Färgtrender 2025 handlar om harmoni

Färgexperten Leatrice Eiseman gav henne en uppfattning om sju färgpaletter som kommer att dominera 2025 på The Inspired Home Show i mars. Temat för paletterna är inbyggt i titeln – Harmony.

Leatrice Eiseman håller keynoten på The Inspired Home Show i Chicago i mars.. Foto: Oscar and Associates/The Inspired Home Show

”Harmoni (harmoni, red.) är ett vackert ord som framkallar vissa bilder i ditt inre... spåras till oss själva och andra i vår omgivning och den stora världen omkring oss. Det uttrycker också en sorts balans, en känsla av jämvikt och ett mycket eftersökt behov och hopp som finns hos människor. Harmoni i design kommer absolut från en väl genomtänkt och kreativ användning av färg”, förklarade Leatrice Eiseman i sin keynote på The Inspired Home Show.

Natur och kultur som färginspiration

Enligt Leatrice Eiseman har naturen spelat en viktig roll i valet av färgtema. Detta beror på naturens skönhet samt en önskan att vara omtänksam, sammanhängande och kompatibel med vår jord. Och jordens färger kan vara både dämpade och livliga, vilket återspeglas i alla möjliga föremål, till exempel som isbitar till whisky gjord av naturlig täljsten eller levande glas som väcker minnen av ametist. Dessutom är djur, blommor och växter en evig inspirationskälla och Leatrice Eiseman förklarade att speciellt grönt, till exempel, är trendigt som färg för specialdrycker.

Pantones förutsägelser för 2025 är också inspirerade av filmer, och Leatrice Eiseman pekade specifikt på filmen Asteroid City, som förde tillbaka ett retropastelluttryck. Estetiken i den kommande Batman-filmen kännetecknas av mörka, grumliga färger, medan de animerade filmerna Toy Story 5 och den kommande Smurf-filmen båda representerar roliga, ljusa färger.

Dessutom nämnde Leatrice Eiseman även andra influenser som denim och läder, AI och regenerativ designs inverkan på konsten, unikt och originellt mode som kan vara både futuristiskt och återuppfunnet retro, och surrealism i både konst och marknadsföring.

Årets färg 2024 är självkärlek

Mitt i detta virrvarr av natur, popkultur och mode har Pantone dock fokuserat på neutrala färger i sina förutsägelser. Leatrice Eiseman förklarade att designers och marknadsföringsföretag måste lägga till lite nyhet så att ögat inte bara ser över de neutrala elementen. Som exempel nämnde hon kombinationen benvitt och krämfärgat tillsammans med vad branschen kallar "punkade pasteller".

Detta ledde till en beskrivning av Pantones färg för 2024 – Peach Fuzz.

"Peach Fuzz uppmuntrar dig att "räcka ut handen och röra". Även om det bara är för att ge dig själv en stunds lugn... Det betyder att du ger plats åt dig själv, att vara dig själv, att läka och att trivas i all sin mjukhet”, förklarade Leatrice Eiseman.

Läs mer på International Housewares Associations hemsida.

Du kan också se en förhandstitt på Pantoneview Home + Interiors 2025 eller köpa bomullsproverna här.

-IDL

De sju paletterna för 2025

Pantoneview Home + Interiors 2025-prognosen var slutet på Leatrice Eisemans keynote. Här förklarade hon att temat Harmoni ofta förknippas med musik, så var och en av paletterna har tilldelats ett musikaliskt namn.

  • Blandade noter – Läkande och fridfull. Coola naturliga färger, isiga toner och uppfriskande blågrönt. Det är milt stimulerande, som frisk luft.
  • Easy Listening – Lugn och avkoppling. En variant av mjuka och lätta pasteller med en mild bubbla.
  • Tempo Timing – Polerad och tillverkad, kinetisk energi och atleticism. Mörka toner kombinerat med benvit och persika.
  • Staccato – Syrligt och sött. Starka färger som kan användas för färgblockering.
  • Scennärvaro – Retro, eklektisk och djärv. Jordfärger som orangebrun och mönster.
  • Perfect Pitch – Sofistikerad, filmisk och mystisk. Rökt och pudrad lyx.
  • Crescendo – Glädje och brus. Levande färger inspirerade av teknik och musik.

Relaterat innehåll

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

17.06.2024Designbase.se

Formland Speak Up: Inspiration och kunskapsdelning

17.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Vem är Vinding Et Co?

14.06.2024Vinding et co A/S

Sponsrad

Rött december kul

14.06.2024Designbase.se

Formland-trenden: Ikigai – det som ger livet mening

14.06.2024Designbase.se

Gatsby och mamma i fokus på Formex kaféer

14.06.2024Designbase.se

Formland: Ett universum av upplevelser och en inspirationskälla

13.06.2024Designbase.se

3daysofdesign: Bredgade är fortfarande Bredgade

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023