Färgfokus på Formex

Med Formex i mitten av januari går startskottet för den svenska mässäsongen. Årets mässa, som blir den första januarimässan 2020, har temat Colour Vibes och blir en inspirerande explosion av färg.

Inredningsarkitekten och färginnovatören Tekla Evelina Severin har skapat Formex huvudutställning ”Dimensions of Colour”. Foto Robyn Lea .

17–20 januari kickar den svenska designkalendern igång med av Formex på Stockholmsmässan. Det blir den första fysiska januariupplagan sedan pandemin bröt ut på vårvintern 2020 och att döma av responsen på Formex i augusti kommer både utställare och besökare vara taggade för att ses.

”Intresset är stort från våra utställare och bokningsläget ser mycket bra ut”, konstaterar mässans nyutnämnda projektledare Sonja Björk Ebert.

Trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson tipsar och inspirerar på mässan. Foto Gabriella Dahlman .

Årets mässtema är Colour Vibes. Den första färgpulsen möter besökarna redan i ankomsthallen där den prisbelönta koloristen och inredaren Tekla Evelina Severin har skapat mässans stora trendutställning. Utställningen, som heter Dimensions of Colour, är en lekfull och arkitektonisk färgupplevelse genom många lager av rumsligheter, former och mönster. ”En slags labyrint av upptäckarglädje” säger Tekla själv.

”Vi är enormt glada över vårt samarbete med Tekla. Då Formex tema för januari är färg var Tekla ett perfekt val av kreatör till utställningen. Det ska bli spännande att se hur hon inkorporerar nyheter från Formex utställare”, säger Kajsa Falck Torlegård, kreativ projektledare på Formex.

Tekla Evelina Severin har en bakgrund från konstfack och är utbildad inredningsarkitekt och möbeldesigner. Idag jobbar hon multidisciplinärt med och mellan inredning, set design, creative direction och fotografi, men alltid med färg som gemensam grund. Hennes breda och samtidigt specifika sätt att jobba med färg återspeglas i bredden och variationen av de olika företag hon arbetat med, några exempel är; danska Montana Furniture, Louis Poulsen, och Stilleben Architects, norska Heymat, svenska Fjällräven, NCS Färginstitut, SL, Ikea, Apoteket och Ogeborg, för att nämna några

”Färg är aldrig absolut, alltid relativ, och så kraftfull men samtligt så flyktig och föränderlig. Det är vad som omger en färg som definierar den. Och det är just det jag tycker är så intressant att utforska. Att jobba med kombinationer av kamouflage eller kontrast, eller balansen däremellan. Som här i ”Dimension of Colour” där utställningsformen med sina färgelement både ramar in/lyfter fram och samtidigt interagerar objekten. En upplevelse med många oväntade dimensioner och med mycket att upptäcka, var visionen som låg till grund för själva utställningsformen”, säger Tekla Evelina Severin.

Satsning på trädgård

En annan gäst på Formex är floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson som medverkar på scen vid två tillfällen. Förutom att berätta om sin egen trädgårdresa kommer han att bjuda på smarta tips och inspiration.

”Formex är en enormt viktig mötesplats för alla i branschen. Här vill jag och alla andra vara med och träffa både kunder och andra utställare. Jag liknar det vid en gryta av kunskap, inspiration och framtid. Och så himla kul sen att Formex också satsar mer på garden och välmående i samband med växter och blommor”, säger Karl Fredrik Gustafsson.

Bland nyheterna märks Fomex nya hållbarhetspris Formex Sustainabiliy Award, en del av Formex satsning på att vara en självklar plattform för kunskap, god design och hållbar utveckling i den nordiska inredningsbranschen. Priset, som presenterades i augusti, är utformat som en tävling där utställande företag och formgivare kunde nominera produkter som framtagits med hänsyn till klimat och miljö. Nu har en hållbarhetskunnig jury valt ut en vinnare som presenteras under mässan. 

Sonja Björk Ebert är nyutnämnd projektledare för Formex. Foto Stockholmsmässan .

”För Formex är det här priset ett sätt att initiera och få igång samtal och utbyte av erfarenheter om hållbarhet i branschen. Syftet är också att uppmärksamma goda exempel inom branschen, det vill säga produkter och företag som jobbar aktivt med hållbara lösningar och ett långsiktigt fokus. Det här är inte bara en utmärkelse, utan ett sätt för oss att belysa och stötta branschens utveckling inom hållbarhet”, säger Sonja Björk Ebert.

Formex, 17–20 januari 2023, Stockholmsmässan.

www.formex.se

Relaterat innehåll

23.07.2024Designbase.se

Tivoli och Kay Bojesen i ett nytt samarbete

19.07.2024Designbase.se

IT-kriminella tar inte semester

12.07.2024Designbase.se

Ökning av konkurser i juni

17.06.2024Designbase.se

Temu är föremål för strängare regler

11.06.2024Designbase.se

Direkt till konsument är det nya "svarta"

07.06.2024Droppery

Sponsrad

New brands like Riviera Maison, Versmissen, and BePureHome are now active as brands within Droppery

31.05.2024Treyd AB

Sponsrad

6 sätt du kan dra nytta av att använda Treyd för att finansiera leverantörsfakturor

22.05.2024Designbase.se

Kunskapsdelning på Nordstil Forum

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023