Ditzel-design tillverkad av avfallselektronik

Nanna och Jørgen Ditzels trädgårdsset tillverkas nu av e-avfall efter konsument.

Foto: Mater

1955 designade en av Danmarks mest erkända designduos, Nanna och Jørgen Ditzel, ett trädgårdsset för eget bruk. Ursprungligen gjordes designen i träfaner, men sedan 2019 har Mater, i samarbete med familjen Ditzel, ombildat den tidlösa designen i olika avfallsströmmar under namnet Ocean collection. Och i mars lanseras ytterligare en ny färg och avfallsström när kollektionen utökas med varianten 'Burnt Red', producerad av post-consumer e-waste.

Ocean-serien kännetecknas av sin lätta struktur, med upprepade lameller vilande på en robust metallram, som givetvis tål utomhusbruk. Den nuvarande kollektionen består av färgvarianterna 'Black' och 'Sand' båda med lameller gjorda av återvunna fiskenät i blandning med återvunnen plast. Samt en grön variant gjord av återvunna Carlsberg Draft Master ölfat i samarbete med företaget a:gain, som är specialister på att utveckla återvunnet material för design- och byggbranschen.

'Burnt Red' är inte bara en ny färg, utan också införandet av en ny avfallsström i samlingen. Liksom de andra Ocean-varianterna tillverkas "Burnt Red"-versionens lameller med traditionella formsprutningstekniker. Men plastmassan som används för spruttekniken består huvudsakligen av e-avfall efter konsument. Totalt används 1,84 kg återvunnet elektroniskt avfall för tillverkningen av en av de nya Ocean-stolarna.

 I takt med den globala konsumtionen anses e-avfall nu vara den snabbast växande avfallsströmmen i världen. E-waste består av blandade plastdelar från uttjänta elektroniska apparater som kylskåp, skärmar och tangentbord. Med användningen av e-avfall i sina produkter vill Mater fokusera på denna ökande avfallsström och med sin produktion vara ett litet steg på vägen mot att begränsa användningen av jungfruliga naturresurser och istället återvinna befintliga material och på så sätt bidra till att minska föroreningarna av vår delade värld.

Serien är också designad för fullständig demontering, vilket innebär att varje komponent i möbeln i sin renaste form kan återanvändas i nya produktionscykler, när möblerna inte längre fungerar.

Oceanmöblers stålram består av 20 % återvunnet stål med en stilren yta i gunmetall. Stolens stomme är utformad så att den kan staplas upp till fyra delar, vilket är praktiskt och sparar plats.

-PF

www.mater.com

Relaterat innehåll

24.04.2024Designbase.se

Heimtextil samarbetar med Patricia Urquiola 2025

23.04.2024Designbase.se

Fyra makrotrender för de kommande åren

22.04.2024Designbase.se

Keramisk popkultur

19.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Unika muggar i stengods från Villa Styles

18.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Formsköna vårnyheter från BITZ

15.04.2024Designbase.se

En ode till lekfull design

15.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Vackra ljuslyktor med karaktär från Villa Collection Denmark

11.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Inred med naturlig charm och hantverkskunnande

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023