70-årsjubilerande Stockholm Furniture & Light Fair bjuder på det senaste inom skandinavisk design

Den 4-8 februari är det dags för årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair, världens ledande mötesplats för skandinavisk design. Hållbarhetsfrågans aktualitet syns tydligt i både formgivning, materialval och produktion hos en mängd av årets utställare. På scenen i Designbaren, signerad Fredrik Paulsen, bjuds besökaren på spännande föredrag inom design och arkitektur. Lördag 8 februari är denna fackmässa öppen för allmänheten och vi välkomnar alla designintresserade som vill se det senaste inom möbler och belysning till Stockholmsmässan.

Till Stockholm Furniture & Light Fair (SFLF) kommer inköpare, arkitekter, designer och journalister från mer än 100 länder. Mässan lockar cirka 40 000 besökare och av dem är dryga 30 procent internationella besökare. Runt 700 företag, varav 300 internationella, ställer ut på Stockholmsmässans 70 000 kvadratmeter. Närmare 80 procent av alla utställande företag kommer från Skandinavien.

Här är några av höjdpunkterna på Stockholm Furniture & Light Fair 2020:
Guest of Honour: designduon Doshi Levien
Doshi Levien är 2020 års Guest of Honour på Stockholm Furniture & Light Fair. Den indisk-brittiska duon med bas London vill med sin pampiga entrétorgsutställning ge mässbesökarna insyn i en skapelseprocess som handlar minst lika mycket om arkitektur som om enskilda objekt.

Jubileumsutställning – skandinavisk design genom 70 år
I år genomförs Stockholm Furniture & Light för 70:e gången, vilket bland annat firas med en utställning som lyfter fram designklassiker från 50-talet till i dag. Något dessa har gemensamt är att de trots trender och nylanseringar bevarat sin ständiga aktualitet, och dessutom fortfarande finns i produktion. Designjournalisten Dan Gordan har kurerat en utställning som både beskriver skandinavisk designhistoria och lyfter samtida frågeställningar.

Designbaren ”Fredriks Fun Fair” ­skapad av Fredrik Paulsen
Designbaren fortsätter att utforska samtidens estetiska och kulinariska uttryck. I Victoriahallen smälts en designutställning och en toppklassrestaurang samman med scenen för Stockholm Design & Architecture Talks. En korsbefruktning som i år får en tivoli-inspirerad inredning signerad oortodoxe Fredrik Paulsen. För menyn står kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström som driver restaurangen Garba.

Stockholm Design & Architecture Talks
Med 40 programpunkter och 100 medverkande befäster Stockholm Design & Architecture Talks 2020 sin position som en av Skandinaviens ledande diskussionsplattformar för design och arkitektur. Det finns många inflytelserika profiler i programmet, exempelvis:
Renee Hytry Derrington, Formica Group, ”Blurred Spaces – av vision of future living”.
Kelly Alvarez Dolan, ”Designing for a carbon positive future”.
Frida Ramstedt, ”Home – a place to stay or to display”.
Stilinspiration med Pella Hedeby.
Uppdaterat program finns på www.stockholmfurniturefair.com.

Greenhouse och utmärkelsen Best Performance
Formgivare och designer från hela världen bjuds in att söka till Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs område för oetablerade formgivare. Sammanlagt ställer i år 35 formgivare och 31 designskolor, från både Sverige och andra länder, ut. Det är den experimentella designduon Wang & Söderström som har gestaltat årets Greenhouseområde.
Utmärkelsen Best Performance – Selected by the Greenhouse Jury delas sedan 2019 ut i samarbete med Volvo Studio till en av utställarna i Greenhouse. Målsättningen är att uppmuntra formgivarna att tänka på helheten och presentera sin design på ett genomtänkt sätt. Vinnaren får 50 000 kronor och prisutdelningen äger rum den klockan 09.30 den 4 februari i Greenhouse Bar.

Born Classic - morgondagens designklassiker
Stockholm Furniture & Light Fair instiftade 2019 ett nytt designpris - Born Classic - i samarbete med auktionshuset Bukowskis som utgör jury bestående av Eva Seeman, Henrik Åberg och Jonatan Jahn. Utmärkelsen går till en ny produkt som har kvaliteter att bli en framtida designklassiker. Lördagen 8 februari presenteras vinnaren på Stockholm Design & Architecture Talks-scenen. Bukowskis håller också i guidade visningar av de nominerade objekten under lördagen.

Editors´ Choice Award
Juryn för Stockholm Furniture & Light Fairs utmärkelse - Editors' Choice består av chefredaktörer från några av världens viktigaste designforum. Priset omfattar tre kategorier, Rising Star, Bästa monter och Bästa produkt. 2020 års jury utgörs av Marcus Fairs, Dezeen (GBR), Costas Voyatzis, Yatzer (GRC), och Dana Tomic Hughes, Yellowtrace (AUS). Prisutdelningen sker på Stockholm Design & Architecture Talks-scenen onsdag 5 februari kl. 14.30.

Re-defining the office – utforskande utställning om framtidens arbetsplats
Med kontoret på fickan finns det ingen anledning att lämna hemmet. Eller? På Stockholm Furniture & Light Fair visas utställningen Re-defining the office, om vad som krävs för att arbetsplatsen ska förbli relevant i en molnbaserad verklighet. Re-defining the office är ett samarbete mellan Stockholm Furniture & Light Fair, Sveriges Arkitekter och Trä- och möbelföretagen (TMF) i partnerskap med Tengbom och med stöd av Svenskt Trä. Utställningen kureras av Tengbom.

Workspace Sweden 2020 arrangeras parallellt med SFLF 4-6 februari
Aldrig förr har ett nytt årtionde utmanat idén om arbetsplatsen så mycket som 2020-talet gör. Den snabba digitaliseringen, nya generationer och livsstilar, starka samhällsutvecklingar och fler konkurrenter utmanar företag och organisationer på alla plan. Såväl affären som organisationen ska bli mer digital, innovativ, hållbar och snabbfotad. Medan arbetsgivare förväntar sig sällan skådade resultat av både medarbetare och giggare har morgondagens talanger helt nya krav på medarbetarupplevelsen. Läs mer på workspacesweden.se

Ny hallindelning

Hall A & C ­– Design & Contract Market
Inför årets mässa har området för Design och Contract Market blivit större än någonsin! Branschen växer och för dig som besökare betyder det ännu fler produktnyheter, nya utställare och fler intressanta producenter på plats. Den nya mässlayouten gör att du numera hittar Design & Contract Market i båda de två största hallarna – Hall A och Hall C.

Hall B – Home Furniture & Lighting | Home & Contract
Området för hemmiljö får inför 2020 års mässa en ny placering i hall B. Här samlas allt som hör hemmet till i form av den senaste inredningen och belysningen – tillsammans skapas en spännande mötesplats som helt fokuserar på att utforska hemmiljön.

För mer information, vänligen kontakta:
Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair, cecilia.nyberg@stockholmsmassan.se, + 46 8 749 43 86

Stockholm Furniture & Light Fair, 4-8 februari på Stockholmsmässan, är världens ledande mötesplats för skandinavisk design. Ingen annanstans i världen hittar du så många skandinaviska designföretag samlade under ett och samma tak. Av våra 700 utställare representerar 80 procent företag från de skandinaviska länderna.

Relaterat innehåll

24.06.2024Designbase.se

Kreativa processer i centrum för Helsinki Design Week 2024

24.06.2024Designbase.se

Spännande nytt koncept på imm Köln

11.06.2024Designbase.se

Kolon och ByLogstrup i nytt samarbete

29.05.2024Designbase.se

UMAGE vinner årets Red Dot design award

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

18.04.2024Hippie de Luxe

Sponsrad

Smarta vinställ i flera olika utföranden

17.04.2024Designbase.se

Nytt AI-verktyg kan förse konsumenter med IKEA-möbler

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023