5 snabba till Hanna Wendelbo

Hanna Wendelbo är formgivare med blommiga mönster som specialitet, aktuell med boken Odla blommor: Annueller från frö till bukett, innovativa vasen Jubel för Klong och tapeter för Midbec.

Hanna Wendelbo. Foto Hanna Wendelbo .

Du arbetar ofta med blommönster som motiv. Vad är det som gör blommor så intressanta?
Blommor skapar en naturlig repetition i naturen när de växer tillsammans i grupp. Jag ser ett mönster och längtar efter att rita av det och göra den där magiska upprepningen. Det är organiska former, man kan inte göra något på känn utan måste verkligen se och uppleva dem för att kunna fånga rörelsen och essensen i det man ritar. Man måste vara närvarande där och då. Jag är en lite splittrad människa som ofta håller på med tusen saker samtidigt, men just när jag ritar blommor är jag verkligen närvarande.”

Din senaste bok, Odla blommor: Annueller från frö till bukett, handlar om att odla dekorativa snittblommor, framförallt ettåriga sommarblommor. Varför just dem?
”Min fäblesse för de ettåriga sommarblommorna är att de ger mig en chans att måla upp en helt ny trädgård varje år. De gör det möjligt för mig att leva ut mina gestaltningsdrömmar med ett levande material, som jag också kan följa under en längre tid. Det är klart att man ibland tänker att det vore bra med perenner som återkommer år efter år. Men jag tycker att det är så roligt att prova olika färgkombinationer och hur de fungerar ihop. Det är en kreativ övning med ett förgängligt material som är otroligt inspirerande och som jag tar med mig i mitt övriga skapande.”

Innovativa vasen Jubel från Klong. Foto Klong.

Kan du dela med dig av ett par tips ur boken?
”Ett tips för augusti är att ettåriga sommarblommor blommar mer ju mer man skördar från dem. Anueller vill växa upp och skapa frön, så om man skördar blommor stimuleras plantan att skapa fler stjälkar och blommor. Man ska inte heller underskatta höstsådd. I augusti har exempelvis klinten blommar över. Om man då tar tillvara den och lägger den i lite jord någonstans så har man nya blommor nästa midsommar på världens enklaste sätt. Likadant är det med vallmokapslar. Och det första man ska göra när man skapar en trädgård är att anlägga en kompost, för det är hjärtat i trädgården. Efter några år, om inte tidigare, så fattar man det geniala med att ha en egen jordfabrik.”

Hur kommer det sig att odling blivit ett så stort intresse för många just nu?
”Jag tror att det börjar med maten och hur vi tänker runt att äta i säsong och undvika långa transporter. Hur gott det är med nyskördat och hur fantastiskt det är att gå ut i sin trädgård och plocka blommor. Många inbitna grönsaksodlare odlar också blommor för de märker att de får en helt annan biologisk mångfald när de bjuder in pollinatörer. Men vi odlar inte bara för att mätta våra magar. Jag hittar väldigt mycket styrka i naturen och i trädgården är allt snurrar väldigt fort och världen är orolig. Under pandemin när man inte hade någon förtröstan kände jag att det var väldigt skönt att komma ut i trädgården och se att det växte precis som det ska göra. Samma sak när Ryssland invaderade Ukraina. Man fick vara glad en vecka över att pandemin var över innan det hände. Jag får också mycket meddelanden från läsare om att trädgården har hjälpt dem genom svåra faser. Förundran kommer tillbaka till en när man ser saker som växer.”

Berätta om tankarna bakom vasen Jubel för Klong?
”En stor sak med den var komma bort från att montera blommor i stickmassa som består av mikroplaster. Den är omöjligt att hantera utan att mikroplaster kommer ut i vårt vatten. Visste du att vi får i oss motsvarande ett kreditkort plast varje vecka? Min ingång var att Jubel skulle vara blomsterstjälkarnas vas där varje stjälk lyfts fram som ett konstverk som naturen har skapat. Den ger lite vägledning i att skapa blomsterupplevelser utan att man behöver vara expert. Jag gjorde den avlång för att den skulle få plats i fönster eller mot en vägg eller i mitten av ett bord.  Det mesta jag gör vill jag gärna ska vara lite halvfabrikat så att användaren blir medskapare, så är det till exempel med tapeter. Det kräver lite av användaren. Jubel tog tre år att ta fram, den är verkligen genomjobbad. Jag har ritat en hel fortsättning också. Det kommer mer!”
www.hannawendelbo.com

Relaterat innehåll

24.06.2024Designbase.se

Kreativa processer i centrum för Helsinki Design Week 2024

24.06.2024Designbase.se

Spännande nytt koncept på imm Köln

12.04.2024Designbase.se

Spoga+gafa 2024: Rekordmånga utställare på årets mässa

18.03.2024Denwax/Hair Care

Sponsrad

Redo för en ren och välskött utomhussäsong

18.03.2024Denwax/Hair Care

Sponsrad

Naturlig skötsel av trädgårdsmöbler

18.03.2024FDB Møbler

Sponsrad

Nyheter från FDB Møbler: Sammen-serien utökas med ett vackert, runt trädgårdsbord

18.03.2024GARDEN LIFE ApS

Sponsrad

Upplev glädjen med att odla grönsaker i trädgården

18.03.2024GARDEN LIFE ApS

Sponsrad

Gör långa sommarkvällar lite varmare och mycket mysigare

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023