Light + Building visade framtiden i Frankfurt

Byggedesign er i skarp udvikling. I dag handler det i høj grad om effektiv energiudnyttelse og bæredygtighed, hvilket var tydeligt på dette års Light + Building-messe

Foto: Pietro Sutera/Messe Frankfurt

Byggnadsdesign utvecklas snabbt. Idag handlar det till stor del om effektivt energiutnyttjande och hållbarhet, vilket visade sig på årets Light + Building-mässa som hölls i Frankfurt am Main 3-8 mars 2024.

Totalt samlades 2 169 utställare från 146 länder för att presentera branschens färskaste idéer för de drygt 151 000 besökarna.

Framtidens byggande är hållbart – och smart

Elektrifiering och digitalisering av byggnader i syfte att minska utsläppen var avgörande teman på årets mässa. Här kunde besökarna uppleva banbrytande lösningar från dynamiska energiledningssystem till energilagringslösningar, vilket speglar ett ständigt växande fokus på decentraliserade energisystem och e-mobilitetsinfrastruktur.

"Entusiasmen vi såg på utställarnas montrar och på mässan i allmänhet speglar branschens engagemang för att ligga i framkant när det gäller hållbarhet och effektivitet i byggnader. När vi navigerar mot nya energikällor, ökad effektivitet och främjar hållbarhet spelar Light + Building en central roll i att forma framtiden för vår byggda miljö", säger den nöjda vd och koncernchef för Messe Frankfurt Wolfgang Marzin i ett pressmeddelande.

Belysning som fokuspunkt

Belysning var mässans stjärna med 65 % av utställarna dedikerade till branschen. Belysningslösningar av högsta kaliber presenterades som ska lyfta fram både inomhus- och utomhusutrymmen.

LED-installationer var dominerande i förhållande till sin energieffektivitet, men säkerligen också för sin förmåga till nästan osynlig integration i arkitektoniska element – ​​och därmed ett exempel på att funktionalitet och designestetik kan följas.

Tillverkarna hade prioriterat hållbarhet både i de material som användes och i tillverkningen och många belysningslösningar utformades med tanke på materialåtervinning efter livscykelns slut.

Interaktiv välgörenhet

Under mässans två första dagar var Power Creator Days en samlingspunkt för utställare och besökare. Här träffades branschens ledande profiler för samtal, poddar och fallstudier som hade hållbarhet och innovation som övergripande tema. Dessutom fick besökarna möjlighet att cykla för välgörenhet: sex motionscyklar stod på rad och de cyklade i totalt 1510 minuter. Sponsorerna av Power Creator Days omvandlar protokollet till ett belopp som doneras till tyska Leberecht Foundation. Messe Frankfurt fördubblar beloppet och det slutliga donationsbeloppet meddelas på Light + Buildings sociala medier.

Nästa upplaga av Light + Building kommer att äga rum 8-13 mars 2026.

Läs mer om mässan här.

-IDL

Foto: Jochen Günther/Messe Frankfurt

Foto: Petra Welzel/Messe Frankfurt

Relaterat innehåll

24.05.2024Designbase.se

Frontrunners i den cirkulära omjusteringen

23.05.2024Designbase.se

Möt en av designbranschens världsstjärnor

21.05.2024Designbase.se

Äventyrligt inträde på årets Formex

21.05.2024Designbase.se

Unga talangfulla nordiska designers hedras över hela världen

14.05.2024Designbase.se

Koelnmesse i nytt samarbete med Colombias ledande designmässa

14.05.2024Designbase.se

Här är årets ledande norska designföretag

09.05.2024Designbase.se

Habitare och Helsinki Design Week går samman för ett långsiktigt samarbete

08.05.2024Designbase.se

Ny hemkollektion från Home by Ilse Jacobsen

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023