Hur Christiane Schaumburg-MĂŒller dukar sitt vardagsbord
Firande innebĂ€r ofta speciella dukning, men nĂ€r vardagen tar upp det mesta av ditt liv, varför inte göra nĂ„got av dina vardagliga dukning? Det menar bĂ„de Christiane Schaumburg-MĂŒller och aida som tillsammans stĂ„r bakom konceptet RAW som har utvecklat produkter för nordisk dukning sedan 2016. RAW-konceptet sĂ€ljs idag i över 40 olika lĂ€nder och har nĂ€stan 500 olika produkter i sitt sortiment. Du kan uppleva alla produkter pĂ„ aida.dk.
Foto: aida
En titt inuti Christianes hemÂ
Dukning Àr en personlig sak och det varierar frÄn hem till hem. Vi besökte Christiane för att höra hur hon skapar den perfekta inramningen för sin vardagsmat med sin personliga dukning, och vad som alltid finns pÄ hennes vardagsbord.
Foto: aida
De viktigaste delarna av vardagens dukning?
Vi vet alla det. Allt eftersom vardagen fortskrider blir den vardagliga dukningen en vana. SÄ har det ocksÄ blivit pÄ Christiane dÀr dukningen ska vara ombonad och nÀrvarande. Hon kombinerar det gÀrna med mÄnga skÄlar och fat.
"Jag har inte kastruller pÄ bordet om jag inte har gjort en gryta, men potatis kommer inte till bordet i grytan. De kommer till en skÄl, och det finns mÄnga skÄlar med olika saker. Sedan finns det alltid bordstabletter och servetter pÄ bordet och kniven och gaffeln Àr utlagda, sÄ mitt bord ser alltid dukat ut."
Ăven om Christiane har ett fast sĂ€tt att duka för vardagen sĂ„ finns det fortfarande lite variation: "Jag har tre olika tallrikar, och det Ă€r olika vilka jag vĂ€ljer att anvĂ€nda, men det Ă€r samma RAW bordstabletter som kommer pĂ„ varje gĂ„ng, och det Ă€r samma RAW-bestick."
Och sÄ finns det förstÄs familjelivet, som ocksÄ mÄste passa in i dukningen: "Vi har fyra barn hemma, sÄ det finns massor av smÄ skÄlar med tomater och gurkor. Det Àr alltid sÄ mÄnga skÄlar, sÄ bordet kan snabbt se vÀldigt trÄngt ut, och det skapar verkligen en stÀmning. Jag har gjort tusentals skÄlar i RAW för just det syftet, men det kan vara nÄgot annat som jag kan ocksÄ blanda i ett hus, till exempel , presentera bordet med dessa skÄlar, tallrikar och bordstabletter."
Ett mÄste till vardagsbordet?
UnderlÀggsunderlÀggen frÄn RAW Àr en trogen följeslagare i Christianes dukning.
"Det absolut viktigaste för mig nÀr jag dukar Àr mina bordstabletter. Jag gjorde dessa vassunderlÀgg i olika nyanser tillsammans med aida och RAW, och de Àr pÄ varje dag. Det finns inte en enda kvÀll nÀr de hÀr underlÀggen inte sitter pÄ. Det Àr de som gör hela bordet för mig, till 100 procent. Jag skulle inte klara mig utan dem."
"SÄ det Àr verkligen roligt nÀr du frÄgar mig om jag var tvungen att vÀlja ett mÄste till mitt vardagsbord. Det Àr utan tvekan mina vassunderlÀgg. Jag dukar inte utan dem. De Àr hörnstenen i mitt vardagsbord."
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
En guide till ett Christiane-bord?
"SÄ hur dukar jag mitt vardagsbord? Jag börjar alltid med bordstabletter. Oavsett om det Àr naturligt, svart eller ljust, det beror pÄ humöret. Sedan finns det tallrikar. Sedan finns det bestick. Jag Àlskar mina bestick frÄn RAW i Champagne Gold. Jag Àr ocksÄ en guldtjej, sÄ det passar vÀldigt bra i mitt vardagsrum. Glas kommer pÄ. Sedan kan jag leka med mÄnga skÄlar av glas och hur jag kan leka med olika fÀrger och tallrikar Jag tror att det Àr det som verkligen gör mitt vardagsbord. Och sedan, om det Àr en pappersservett eller en hushÄllsrulle, spelar det inte sÄ stor roll, men det ser bara ut nÀr det finns en servett pÄ varje tallrik.
BĂ€sta dukningstipset?
Men vad Àr Christianes allra bÀsta dukningstips?
"Det finns skÄlar i alla möjliga storlekar. MÄnga olika storlekar, sÄ det finns en för salladen, en för potatisen, en för majsen, en för tomaterna, en för gurkstÀngerna, en för köttsÄsen. Det finns nÄgot för allt. SkÄlar, skÄlar, skÄlar, skÄlar. RÀtter, rÀtter, rÀtter, rÀtter. Det dÀr dukningen."
Tipset kommer inte frÄn en frÀmling. Det handlar om att balansera det praktiska och det estetiska, och det har hon tagit med sig hemifrÄn: "Jag vÀxte upp med tanken att man lÀgger fÀrsbiffarna pÄ en tallrik och sedan diskar man pannan direkt. SÄ den diskas faktiskt alltid. NÀr vi gÄr ut frÄn bordet mÄste tallriken som hade köttfÀrsen pÄ att gÄ i diskmaskinen, men pannan har det faktiskt varit sÄ praktiskt som det har aldrig varit ett problem för mig."
En personlig dukningÂ
Och om vi ÄtervÀnder till personligheten i dukningen frÄgade vi ocksÄ Christiane om hennes personlighet verkligen stÀmmer överens med hennes dukning: "Om mitt vardagliga skrivbord skulle matcha min personlighet, skulle det bli lite rörigt. Saker och ting skulle fortsÀtta att dyka upp i sista minuten, och det Àr ungefÀr sÄ det gÄr varje dag. SÄ jag tycker faktiskt att mitt vardagliga skrivbord stÀmmer riktigt bra med min personlighet", sÀger Christiane.