Experttips på Möbelmässan: så skiljer du bra möbler från dåliga

När en ny möbel lanseras läggs nästan allt fokus på det estetiska. De funktionella aspekterna glöms lätt bort. – Ändå är de minst lika viktiga. Skulle du till exempel köpa en bil bara för att den är snygg – oavsett köregenskaper och tekniska förutsättningar? Det frågar sig inredaren och författaren Frida Ramstedt, som ger konkreta råd till besökarna på Möbelmässan Göteborg

Foto: Svensk udstillings- og kongrescenter Gothia Towers AB

Frida Ramstedt driver Trendenser, Nordens ledande blogg om inredning och design, och har gett ut tre succésäljande böcker i ämnet.

Möbelmässan Göteborg , 12–14 september på Svenska Mässan, medverkar hon på scenen: dels i en paneldiskussion, dels med en föreläsning om möbelkunskap.

– I föreläsningen ger jag konkreta råd och tips som hjälper dig att förstå vilka modeller som passar just din kropp och ditt hem – oavsett om du ska köpa nytt, begagnat eller bara vill göra det bästa av det du redan har, säger hon.

– Idag vet vi ofta mer om vilka stolar vi tycker är snygga, än vilka vi tycker är sköna. Men vad är egentligen viktigt att titta efter när man utvärderar en möbel och jämför den med andra? Vilka detaljer skiljer bra kvalitet från dålig? 

Omedvetna konsumenter

På mässcenen tar hon upp sådant som är viktigt att tänka på när man ska möblera ett hem, oavsett stil. 

Det handlar om grundläggande riktmått, tumregler och viktigt vetande om möbler. Och vad man ska man titta efter när man köper möbler för att lära sig skilja kvalitet från kvantitet.

I researchen för sin senaste bok "Handbok i möblering" har hon bland annat fördjupat sig i den forskning Möbelinstitutet bedrev under fem decennier.

– Möbelinstitutet och möbelarkitekten Erik Berglund utformade möbeltester som fortfarande används. Men idag är konsumenter ofta helt omedvetna om den kunskap de mejslade fram, menar hon.

Skulle aldrig köpa en sådan bil

Frida Ramstedts mission är att förmedla kunskap om viktiga detaljer i möblernas form utifrån kvalitet, funktion och komfort.

– Det är lätt att hoppa över de funktionella aspekterna och gå direkt på inredningens utseende och yttre attribut. Det är ju så majoriteten av inredningsjournalistiken är uppbyggd idag.

Att lägga all vikt vid estetiska värde kan leda fel, menar hon – och gör en drastisk jämförelse:

– Tänk om alla nya bilar bara beskrevs utifrån hur de såg ut, alltså utifrån vilken färg eller vilket material de var tillverkade av eller vilken formgivare som ritat dem. Inget om bilens köregenskaper eller tekniska förutsättningar? Det hade vi aldrig accepterat. 

– Men i inredningsbranschen recenseras möbler nästan uteslutande så, utifrån hur de upplevs av ögat – aldrig med kroppen. Där vill jag göra skillnad och bidra med något nytt.

Läs mer och hämta kostnadsfri biljett >>

Denna artikel är en del av ett tema:

TEMA: Möbelmässan i Göteborg

Möbelmässan i Göteborg förlängs från två till tre dagar kl 12-14. september. Det innebär mer tid för inspiration både hos de många utställarna och via det stora program av spännande föreläsningar som satts samman. I temat kan du dyka ner i de många branschupplevelser som väntar.

22.08.2023Möbelmässan

Sponsrad

Experttips på Möbelmässan: så skiljer du bra möbler från dåliga

07.08.2023Möbelmässan

Sponsrad

Scenprogram och angelägna panelsamtal på Möbelmässan!

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023